Rendkívüli ultimátum: Theresa May 48 órát adott Putyinnak

A BBC rendkívüli adást tett közzé tegnap délután a brit Alsóházból. Theresa May és a tory kormányt a közvélemény arra kényszerítette, hogy azonnal adjanak számot az orosz kém, Szergej Szkripál ellen elkövetett merénylet ügyében folytatott nyomozásról. Az ügy nemzetközi jelentőségű, hiszen feltehetőleg az orosz FSZB angol földön akart gyilkolni.

tm_nerveagent_fo_facebook.JPG

A brit kormányfő szinte háborús beszédet tartott. (Foreign Office Facebook)

Az Atlantic tudósításából további részleteket tudhatunk meg arról, hogy Theresa May miért intézett Vlagyimir Putyin orosz elnök felé 48 órás ultimátumot. Az orosz beavatkozást vagy kémtevékenységet általában úgy tervezik kivitelezői, hogy nehéz lehessen visszakövetni. Hiába mutatnak az amerikai választási csalások, vagy a titokzatos mérgezések Oroszországra, kétségek merülnek fel általában, hogy a bűntény elkövetői valóban oroszok voltak.

Theresa May viszont bátran lépett fel, amikor kijelentette, hogy

Oroszország törvénytelen erőszakkal élt brit területen.

A beszédében elmondta, hogy Szergej Szkripált és lányát, Júliát katatonikus állapotban találta egy padon múlthéten a rendőrség. A rendőr aki a segítségükre sietett (Nick Bailey őrmester), még mindig válságos állapotban van, mivel érintkezett az idegméreggel. "A vegyifegyver típusú idegméregnek ezt a fajtáját Oroszországban fejlesztették ki" - állította MayAz ügy különös hasonlóságot mutat az orosz ex-kém Alexander Litvinyenkó ellen elkövetett merénylethez, akit polóniumos teával gyilkoltak meg 2006-ban. Ezt szintén Oroszországba vezető szálakhoz vezették vissza, és számos orosz diplomatát rúgtak vagy utasítottak ki a szigetországból és a követségekről.

May szerint azonban ez nem csak simán bűntett volt, hanem háborús cselekedet. May beszédében elítélte Oroszországot, hasonlóan az amerikai hírszerzési szervekhez az oroszok 2016-os amerikai választásokba való beavatkozását követően. Egész bűnlajstromot tartott az oroszokról.

Szóvá tette az ukrajnai expanziót, a Krímfélsziget annexióját, az amerikai választások elcsalását, és a polóniumos mérgezést. A britek hiába kínálták fel a segítséget az ügyek közös kinyomozásához, Putyinék részéről csak ellehetetlenítésbe ütköztek. Sőt mi több, Putyin rakétafejlesztésekkel, és egyéb, technológiai és katonai fenyegetésekkel válaszolt.

Jeremy Corbyn először gratulált a miniszterelnöknek a szilárd álláspontért. Azonban az ellenzék vezetője felvetette, hogy a toryk és a különböző londoni oroszokhoz köthető bűnszervezetek nagy támogatást/adományokat élveznek az orosz oligarchák forrásaiból. Corbyn nem talált igazi fogást Mayen, az egészségügyet emlegette, valamint arról faggatta a miniszterelnököt, hogy hogyan készítik fel erre az orvosokat és ellátó személyzetet. Ez abból a szempontból érdekes, hogy az áldozatokat magyar orvos látta el. Corbyn szerint a kormánynak óvatosnak kell lennie, és egy hosszú párbeszédet kell kezdeményeznie, hogy javítsanak a két ország kapcsolatain.

May kiállt amellett, hogy a brit szervek a urai a helyzetnek, és a Porton Down védelemtechnológiai labor vezető szakértőinek köszönhetően, a kormány pontosan ismeri a szóban forgó méreg eredetét (ez az úgynevezett "Novicsok" méreg csoportba tartozik). Természetesen folytatni kell az oroszokkal való párbeszédet, de tisztában kell lenni és számolni az orosz tevékenységgel.

putin_mti.jpg

Mit lép erre a Kreml? (MTI)

Két lehetőséget vázolt fel May. Az oroszok vagy részt vesznek a közös vizsgálatban és részletes magyarázattal szolgálnak az esetre, vagy rendkívül sok idegmérget készítettek és nem tudják kordában tartani az idegméreg birtokosait. Az utóbbi, kényelmesebbnek tűnő magyarázat talán kockázatosabb Putyin számára, hiszen nem csak elismerné az idegméreg előállítását, de egyúttal azt is, hogy nképtelen kordában tartani az orosz titkosszolgálatot.

 A brit kormány kedd estig adott időt az oroszok számára, hogy megmagyarázzák az esetet.

A beszédet és vitát megtekinthetik a BBC facebookoldalán, vagy a Ukpolitical blog Facebook oldalán.

A beszéd teljes szövege elérhető a brit külügy weboldaán: https://www.gov.uk/government/speeches/pm-commons-statement-on-salisbury-incident-12-march-2018