Boris Johnson megsemmisítő vereséget mért a Munkáspártra. Tényleg jöhet a Brexit?

Boris Johnson és a Konzervatív Párt az előzetes várakozásokat felülmúlva óriási vereséget mért a baloldali pártokra, köztük a Munkáspártra, elhódítva annak hagyományos ipari és bányavárosait, körzeteit. A jobboldal Margaret Thatcher harmadik győzelme óta nem rendelkezett ekkora többséggel az alsóházban. A maradáspárti britek táborának ezzel vége.

johnson_facebook.JPG

Az Egyesült Királyság új miniszterelnöke, aki véghezviszi a Brexitet: Boris Johnson. (Facebook)

A miniszterelnök a kampányígéretei közt az elhódított munkáspárti körzetek szavazóihoz is szólt győzelmi beszédében, amikor a következő szavakkal köszönte meg az átütő sikert.

"...talán remegett a kezük a papír fölött amikor behúzták az ikszet a konzervatív négyzetre, és lehet legközelebb visszatérnek a Munkáspárthoz - de ha ez a helyzet akkor megtiszteltetés hogy belém és belénk fektették a bizalmukat"

A miniszterelnök megígérte hogy "visszafizeti" az emberek belé vetett bizalmát és éjt nappallá téve fog dolgozni a kampányban ígért programpontokon. Tehát Johnsonnak új kórházakat kell építtetnie, orvosokat és nővéreket szerződtetnie a következő ciklusban, és ami a legfontosabb: véghez vinni a Brexitet.

Johnson győzelmi beszéde. (The Sun YouTube)

A Munkáspárt hagyományos körzeteinek elhódítása azt jelenti, hogy leomlott az ún. vörös fal, tehát nincsenek már olyan helyek ahol tradicionálisan megszavaznák a munkásokat. Viszont arra is utal ez a jelenség, hogy a toryk egy eddig soha-nem-látott, mindennél sikeresebb kampánygépezetet tudtak magukénak, és ez nem kis részben Dominic Cummingsnak köszönhető.

A Konzervatív Párt sikerének és a Munkáspárt bukásának kulcsa

A Brexit-referendum kampánystratégiai zsenijének sikerült ismét összeraknia egy három szavas szlogent:

"Get Brexit Done"

ami utalhat arra hogy véghez vinni a Brexitet, vagy véget vetni a Brexitnek. Így máris sikerült a szuverenitás és Brexit-vita felé rángatni a választókat, akiknek valóban elegük van a huza-vonából, ahová elsősorban Johnsonék hozták az országot. A 9 évig tartó megszorítások (melyek átmenetileg csak May és Hammond alatt értek véget) miatt keletkezett harag viszont a Munkáspárton csapódott le, akik kudarcot vallottak a széleskörű, állami és szociális reformokat hirdető programjukkal.

bbc_results.JPGA BBC eredményjelző ábrája: 364 konzervatív, 203 munkáspárti, és 48 SNP képviselő alkotja majd a legnagyobb pártokat. (BBC)


A Munkáspárt további kudarcának oka, hogy a Brexit-álláspont elodázásával nem sikerült LibDem-et megzabolázni, és így több helyen a baloldali szavazatok megoszlottak. Ezzel szemben a Brexit Párt visszalépett és megsemmisült a konzervatívok javára, Nigel Farage pedig nem vette különösebben zokon klienspártjának megsemmisülését. A LibDem viszont nem volt elég erős, így Jo Swinson az éjszakai órákban pár száz szavazattal saját körzetét is elvesztette. Nem sokkal az első exit pollok pontosítása után egyre világosabbá vált hogy az eredmények nem fognak változni. Jeremy Corbyn bejelentette: nem vezeti a pártot az elkövetkező választásokon. A brit baloldal összes vezető politikusa így megbukott, ami egyes becslések szerint komoly hatással lehet Bernie Sandersre és az amerikai baloldal várható 2020-as szereplésére.

jc_facebook.JPG

Elbúcsúzhatunk a Munkáspárt vezérétől. (Facebook)

A szakpolitikai kérdéseket tekintve a Munkáspárt ígéreteit sikeresen adaptálta a Konzervatív Párt, miközben a bizonyított eü. privatizáció terveit sikerrel palástolták el a szavazók elől.  A brit baloldal hiába koncentrált tehát a szociális kérdésekre, a kommunikációban a szuverenitás nyert, még akkor is, ha a miniszterelnök szerint rendben van az hogy az emberek "népkonyhákra" járnak az élelemért, és a kórházi folyosón fekvő beteg gyerek látványa mindennapos.

Mit tartogat a jövő? 

A Konzervatív Párt és Johnson hamarosan, januárban nekiláthat a tervezet elfogadtatásának és január végén végleg kiléphetnek az Európai Unióból, ami győzelmet hozhat Trump-nak, Macron politikai ellenfeleinek és az euroszkeptikus jobboldal számára, hiszen precedenst teremt a kilépéshez. Ha az EU-val sikerül megállapodni egy kereskedelmi egyezmény fenntartásán, akkor az akár évekig tartó, hosszas tárgyalási időszakot fog magával hozni - az átmeneti időszakon túl is. Az USA és az Egyesült Királyság kapcsolata viszont szorosabb lehet, ami választ ad a city jelenlegi, és az eü. várható tőkésítésére is.


Trump gratulál Borisnak és az óriási kereskedelmi egyezményt lebegteti. Ezt eddig nem mondták, hiszen ráerősített volna a munkások kommunikációjára: az egészségügy fizetős lesz.

 

A Skót Nemzeti Párt viszont megnyerte Skóciát így azt kérhetik a britektől, amit a britek az EU-tól: egy új referendum kiírását hogy kiszakadjanak a a politikai-gazdasági unióból, a korona uniójából. A példájukat követheti Belfast is, ahol mind az unionisták, mind az ír egység hívei elégedetlenek a jelenlegi észak-ír helyzettel.

 

 

Sturgeon skót miniszterelnök tombol Jo Swinson bukásának hírére. (Evening Standard)