Brexit: A nagy meccs - rájátszással

Több brit politikai sajátosságra is fény derült, miután az alsóház múlthéten elfogadta az Egyesült Királyság EU-ból való kilépésének halasztását (420 szavazattal a 110 ellenében). A brit parlamentben végre vegytisztán elkülönültek a különböző megoldásokat blokkoló kisebbségek a "kemény-brexiter" toryktól és azoktól, akik az április 12-i, megállapodás nélküli kiszakadásban érdekeltek. A britek kemény-brexiter képviselői számára nem ez volt az egyetlen pofon. A királynő ugyanis szentesítette azt a törvényt, mely kötelezi a képviselőket a megállapodás nélküli kilépés elkerülésére.

_106375395_hi053104468_epa_kep.jpg

Az EU vezetői középre várják a brit kormányfőt a csoportképhez. (EPA, BBC)

Június 30-ig kértek halasztást a májusi és áprilisi dátumok helyett

Theresa May így ismét előállt korábbi tervével: június 30-ig kér haladékot az Európai Uniótól, hogy a hátralévő időben kicsikarja a képviselőktől a korábbi, háromszor is megbukott tervének megszavazását. Hogy miért pont június 30? Az Európai Unió korábban április 12-t és május 22-t adta meg kilépési határidőként. Az első dátum abban az esetben jelenti a brexitet amennyiben a briteknek nem sikerül megoldást találni, May-terve pedig elbukik – ez a jelenlegi helyzet. Május 22-t pedig arra az esetre adta az EU, ha sikerült volna a parlamenti ratifikáció. Az EU azonban azt is feltétül szabta a briteknek, hogy a következő Európa Parlament ciklusára meg kell választaniuk az EP képviselőiket, ha további halasztást és tárgyalásokat szeretnének. Amennyiben viszont May-nek mégis sikerülne a júniusi terv, az EP első ülése előtt lépnének ki, és így a brit EP képviselőknek nem kell elfoglalniuk a székeiket.

bbc_megallapodas.JPG

A BBC-n közölt szerződés tervezete. A dátum egyelőre x-ekkel szerepel a dokumentumban. (BBC)

Blokkoló kisebbségek

A halasztási kérelemmel Theresa May megússza a politikai bukást, akkor is, ha a halasztás elbukik. Ugyanis elmondhatja politikájáról, hogy ő mindent megtett a siker érdekében, a szélsőséges párttársai pedig nem találnak így rajta fogást. A toryk már tervezik is az újabb meghallgatást és a bizalmatlansági szavazás előkészítését a 1922-es bizottságban. Azonban nemcsak a tory-brexiterek, hanem a kormány koalícióspartnere, a DUP is érzi a brexit „megoldásából” eredő potenciális politikai súlyvesztést. Senki nem erre a káoszra szavazott – hangoztatta Arlene Foster pártelnök. Az észak-ír párt szerint megalázó May turnéja. A brit miniszterelnök egyik első dolga az volt, hogy az EU legerősebb államainak támogatását, Németországét és Franciaországét is maga mögött tudja.

Theresa May turnéja az EU-ban és a Munkáspárt esete

May tárgyalásai vegyes eredményeket hoztak az EU-csúcs előtt. A szélsőséges brexiterek az EU feltételeinek hallattára gyorsan tudatták a franciákkal, hogy a legkellemetlenebb képviselőket küldik az EU-ba. Meggátolják így a költségvetés, a közös hadsereg és a kereskedelmi kvóták egyeztetését is. Nem csoda tehát, hogy Emmanuel Macron francia elnök a lehető legrövidebb határidőt és a brit EU-s képviselők szavazatának felfüggesztését javasolta May-nek. Enyhébb volt ezzel szemben Angela Merkel német kancellár javaslata, aki az új évet szabná meg új kilépési határidőként. Ugyancsak a júniusi időpontot kritizálta az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk is. A lengyel politikus szerint a legjobb forgatókönyv egy egyéves határidő lenne a folyamatos csúcsértekezletek és válságtanácsok elkerülése végett.

macron_may.jpg

Theresa May és Emmanuel Macron találkozója Párizsban. (Reuters, BBC)

Theresa May egyetlen megoldása a határidő halasztását követően a Munkáspárt meggyőzése lehet. A miniszterelnök a kilépést követően a szabadpiac újraindításának ötletével csábíthat magához baloldali politikusokat. Michael Gove szerint a Munkáspárttal már sikerült megtalálni a kompromisszumot, azonban még számos területen különböznek a pártok elképzelései. Amennyiben a Munkáspárt megegyezik May-el, az a következő szavazáson szinte garantált többséget biztosít a tervezetnek és így végre sikerülhet az uniós kilépési törvény ratifikációja. Ha viszont a mai EU-csúcsot követő vacsorán nem állapodnak meg az uniós tagállamok vezetői a halasztásban, akár pénteken 11-kor is kiléphetnek a britek – megállapodás nélkül.

bbc_korasztal.JPG

Mindenki a neki megfelelő halasztásra vár a kerekasztalnál. (BBC)

Szerk: Megvan az új dátum: október 31-én fognak kilépni a britek. A halasztást kemény viták övezték, a franciák kivételével több állam is tovább szerette volna halasztani a brexitet, végül a halloween-i időpontra esett a választás. Theresa May nem örült a ráerőltetett időpontnak, Donald Tusk szerint pedig nem szabad elpocsékolni ezt a lehetőséget. A briteknek új európai képviselőket is kell választaniuk. Ha az alsóház korábban elfogadja a Theresa May-féle megállapodást, akár korábban is kiléphetnek.