Még van esélye az Egyesült Királyságnak a megállapodásra

Theresa May ma az első világháborúban elesett szövetséges katonákra emlékezett. 100 éve ért véget a háború a nyugati fronton a compigéne-i fegyverszünettel. A britek az utolsó elesett katonájukhoz, George Ellison halálához kötik a háború végét, mivel a tűzszüneti tárgyalások egy hosszabb időt öleltek fel, a  németek és szövetségesek közti tárgyalások november 7-11-ig tartottak. Az emlékmű megkoszorúzását követően rövid idézetekkel és a hagyományosan katonáknak emléket állító, kabátra is tűzött pipacs virággal díszítette a brit és belga kormányfő a Monsban található kegyhelyet. Úton Franciaország felé, nem sokkal később balesetet szenvedett a miniszterelnök konvoja, egy szabálytalan sofőr miatt két motoros rendőr sérült a szerencsétlenségben. Rövid idő múlva azonban May tovább folytatta útját a francia elnökhöz, hogy közösen emlékezzenek meg a nagy háború közös európai emlékéről, és feltehetőleg azért is, hogy beszéljenek a kontinens jövőjéről.

_104243443_maylayswreatgatgraveofjohnparr_afp_getty.jpg

Theresa May brit miniszterelnök az első világháborút lezáró tűzszüneti emléknap centenáriumi megemlékezésén. (AFP/Getty Images)

Unionisták a backstop-terv ellen

A miniszterelnök már a megegyezés nélküli brexitre készíti országát a csúfosan végződő, október közepén tartott EU csúcstalálkozó óta. Az egyes elemzések és hírek vegyesen hatnak azóta a brit kormányra. Miközben May teljességgel hitet tett az ország egysége és az eredeti, kemény brexit feltételei mellett – leküzdve még a saját pártján belül, ellene indított bizottsági vizsgálatot is – kétségek merültek fel a "backstop" és az észak-ír határ vitát illetően. A kormányzáshoz szükséges többséget biztosító észak-ír unionisták (DUP) hallani sem akarnak arról, hogy az EU felől kínált backstop-tervet átgondolja May. Az EU által kívánt állapot ugyanis Írország miatt mégis csak az lenne, ha nem létezne tényleges határ az Egyesült Királyság észak-ír területei, valamint az EU tagállam között. Ezen bukott el az októberi egyezmény kísérlet is, mely kapcsán korábban mind az EU, mind May megjegyezte, hogy az csaknem 95%-ban már elkészült. A backstop terv 2020-ig átmeneti időszakot adna mindkét félnek arra, hogy az adott határrészen rendezzék a kereskedelmi politikákat és a vámhatárokat. A DUP viszont elhivatott abban, hogy ezt meghiúsítsa, még akkor is, ha a miniszterelnök szóvivője világosan kijelentette, hogy nem akarnak újra határokat. May tehát nagy valószínűséggel a backstop terv elfogadására készül annak eredeti formájában, amelyben az egész királyságra vonatkozna az átmeneti vámövezet.

skynews-sammy-wilson-dup-mp_4481074_skynews.jpg

Sammy Wilson és az unionisták úgy érezhetik becsapta őket London. (Sky News)

Egységes kabinet?

A Times szerint azért is hívta össze a kormányt még a hétvége előtt May, hogy jövőhéten hétfőn ismét kész tervezetet tudjanak adni az EU számára. A kormány tagjai közti egyeztetés azért is szükséges, mivel a képviselők eltérő véleményen vannak a közelgő átmeneti időszakról. A nemzetközi kereskedelemért felelős miniszter, Liam Fox szerint a backstopot az Egyesült Királyságnak saját erőből kell majd leküzdenie. Fox szerint a brit kormány egyetért az EU-val a határok kérdésében, viszont az EU nem akarja elfogadni a szigetország egyoldalú felelősségét a későbbi viszonyok kialakításáról. Jeremy Hunt Párizsban tárgyalt épp az EU képviselőivel. A külügyminiszter szerint szinte biztos a megegyezés, azonban az egy hetes határidőt túlzottan optimistának tartja.

Jo Johnson – Boris Johnson testvére –  viszont folytatná a családi hagyományokat és elszabotálta May politikját, lemondva a közlekedésügyi tárcáról. Szerinte a miniszterelnök tervezete

soha nem látott károkat okozhat az országnak.

A testvérével ellentétben a "maradás" mellett kampányoló Jo is csatlakozott azokhoz, akik új referendumot szeretnének a brexit végső formájáról.

A politikai lavinát erdetileg Dominic Raab brexitügyi miniszter kiszivárgott videója indíthatta el. A sajtóban megjelent felvételen értetlenkedik, és bevallja, hogy nem volt teljes tudatában a Dover és Calais közti kereskedelem fontosságának a Barnierrel folytatott tárgyalások során. A konzervatívok és az ellenzék részéről egyöntetű harag jutott ki Raabnak, hiszen a képviselők és a közvélemény joggal gondolhatja úgy May egyik kedvenc miniszteréről, hogy válságba sodorja az országot az alkalmatlanságával.

_104234069_050118723-1_getty_images.jpg

Az ember aki nem biztos hogy megfelelő pozícióhoz kapta meg a bizalmat, Dominic Raab. (Getty Images)

A posztot előtte betöltő David Davis szerint May akár bele is bukhat a soron következő alsóházi szavazásba. Amennyiben megállapodik az EU és a szigetország, az alsóház lesz illetékes a szerződés ratifikációjában. Ha a képviselőket viszont nem tájékoztatják a backstop jogi részleteiről, könnyen megbukhat a házban May-féle terv.

Ezen kívül úgy tűnik az EU-ban is széthúznak a tagállamok. Barnierrel több tagállam képviselője is szeretne ugyanis tárgyalni, mielőtt sor kerülne egy átfogó megállapodásra. Ezt később, december elején tudnák hozzátenni a tervezett megállapodás szövegéhez.

Gazdaság és újabb politikai botrányok

A fagyos politikai környezet és a vészjósló elemzések ellen dacolva pozitívan alakul egyelőre az államháztartás és a gazdasági növekedés. A brit gazdaság 2016 óta nem látott növekedésnek indult. 0,6%-al bővült a gazdaság, melyet a fogyasztók költekezése is gyorsított. Hosszútávon viszont még mindig bajban lehetnek, amit csak az átfogó megállapodás gátolhat meg, biztosítva ezzel a töretlen kereskedelem elvét – állítja Philip Hammond és a BBC-nek nyilatkozó elemzők.

A Bloomberg cikkében megjelentetett Swiss Bank vezetőjének véleménye szerint viszont a Corbyn-féle ellenzék antikapitalista gondolatai jelenthetik az igazi veszélyt a brit gazdaságra. Több bank kliens és befektető is rendelkezik B-tervvel arra, az esetre ha a Munkáspárt és Corbyn kerülne hatalomra. Elsőszámú érdekük ugyanis a profitkiesés és a nagy cégeket sújtó adópolitika elkerülése. Ezért akár Spanyolországba, Portugáliába, vagy Olaszországba is áttelepülhetnek.

hfp_corbyn_itv.JPG

Amikor még nem kellett aggódnia Corbynnak a Bloomberg cikk miatt, épp "Fortnite-táncot" imitált - sikertelenül. (ITV/Huff.P.)

A belpolitikai káosz jelenleg inkább a konzervatívokat sújtja. John Bercow „Speaker”-t (ez a pozíció nagyjából a házelnöki titulusnak feleltethető meg) korábban is érték zaklatási vádak, majd abból lett hír, hogy gátolta az ezt kivizsgáló bizottság munkáját. Az ezt követő jelentés hatására több konzervatív képviselő is lemondott a bizottsági tagságáról. Egy ismeretlen forrás nyilatkozott a BBC riporterének a közszolgálati hierarchiáról és visszaélésekről, megaláztatásról és az előforduló szexuális zaklatási ügyekről.

Ugyancsak a konzervatívok térfelén landolt a híres politikai filozófus Roger Scruton botránya, akit a May-kormány lakásépítési biztossá nevezett ki. A magyar konzervatív gondolkodók által is kedvelt Scruton antiszemita, iszlamofób és homofób botrányba keveredett. A Buzzfeed bulvároldal oknyomozása során kiderült, hogy Scruton 2007-ben nyilvánult meg először ilyen módon, amikor azt írta egy örökbefogadást firtató Telegraph cikkben, hogy a homoszexualitás nem normális dolog, majd a liberális felfogást ostorozta ennek kapcsán weboldalán. Később 2014-ben Luciana Berger zsidó származású alsóházi képviselő gyanúsította Scrutont azzal, hogy 2014 óta terjeszt antiszemita összeesküvés-elméleteket Soros Györgyről, mondván, hogy Budapest értelmiségének nagyrésze zsidó és hálózatban építik a Soros-birodalmat. Theresa Mayen azonban növekszik a nyomás, hogy tegye lapátra a nagy szuverenitáskutató ideológust.

scruton.JPG

Roger Scruton a budapesti Gerbeaud Caféban tartott előadást, még 2012-ben, majd Stump Andrásnak nyilatkozott Sorosról 2013-ban. Nagy alakja a szuverenitás politikai filozófiájának és sokat hivatkozott kedvence a magyar jobboldal egyik fő teoretikusának, Egedy Gergelynek. (Youtube/commonsensesociety)

Fény a Csalagút végén

A brexitet övező politikai kavalkád tehát ismét úgy tűnik, hogy leginkább pártpolitikai érdekek mentén hasznosul, és politikai fegyvertényként szerepel. Azzal azonban, hogy May elhagyni látszik a DUP támogatását, megerősítheti az EU-val megmaradt alkuképességét. Ezáltal leszerelheti az őt harapófogóba szorító bal- és jobboldali ellenzékét, akik korábban azzal akarták megbuktatni, hogy nem képes egyezményt kicsikarni az uniótól. Közös nevezőként még mindig ott lebeg a második referendum a két oldal elégedetlen szavazói számára, a végső verdikt azonban még várat magára. Többet tudhatunk meg a hétfői értekezlet után.