Holnap végleg eldőlhet a Brexit sorsa?

A Politico hírportálon korán kezdtek reménykedni az elemzők (aztán mi is). Ugyan négy diplomáciai forrásból három megerősítette, hogy a vasárnapi találkozón sikerült megegyeznie az Egyesült Királyságnak az Európai Unióval, a valóságban a vámhatár kérdése még mindig éket ver a tárgyalófelek közé. A Politico szivárogtatásával egyidőben a tárgyalások összeomlottak, majd az uniós fő tárgyaló Michel Barnier erősítette meg az újságoknak a hírt: a megegyezés nem jött létre.

barnier_tusk.jpg

Hiábavaló mosolyok: Michel Barnier Brexit-ügyi főtárgyaló és Donald Tusk az Európai Tanács elnöke. (EPA)

Az észak-ír „backstop” vitán bukott el a megegyezés

A kulcskérdést még mindig az Egyesült Királyság észak-ír része és az Írország közt létrejövő permanens vámhatár jelenti. Egyelőre egyik fél számára sem született megnyugtató megoldás. Az észak-ír unionisták szerint, – akik egyben a konzervatív toryk kormányalakításhoz szükséges koalíciós partnerei is – teljesen helyes egy új határ fölállítása a meglévő szabályzások mellé, hiszen az a fontos, hogy az észak-írek az Egyesült Királyság oszthatatlan részei maradjanak. Eközben az ír-ír megosztottságot és a korábbi háborús állapotokat szeretné elkerülni az ír kormány és az EU, akik a „backstop”-tervvel, azaz egy átmeneti (nagyjából 2020-ig tartó) vámunióval szeretnék benntartani a szigetországot. A kilépésért felelős brit miniszter, Dominic Raab és Theresa May végül többször megerősítette, hogy az EU által ajánlott, csak az észak-írekre vonatkozó backstop megosztaná a királyság alkotmányos egységét, éppen ezért lesöpörték az asztalról a megegyezést, ahogy korábban az EU-s tárgyalók is May chequers-tervét. Az ír nagykövet, Adrian O’Neill szerint azonban kifutnak lassan az időből a felek.

telegraph_bo_jo.JPG

"BoJo" ismét a Telegraph hasábjain hangolja az országot: "Az EU semmibe vesz minket...".

Ugyanakkor May-t a kemény kilépésre sarkallják párttársai és a puha brexit miatt lemondó volt miniszterei, akik a radikális utat választották. Boris Johnson volt külügyminiszter és David Davis volt brexitért felelős miniszter fellázadtak a kormányfő ellen, valamint az egész pártot lázadásra ösztönzik. Davis szerint ugyanis az EU-val most, a pánikban lehet kemény üzletet kötni, amíg Johnson a teljes kiszakadás mellett tenné le a voksot, akár a "backstop" nélkül. A Telegraphban arról írt, hogy a May-féle megállapodás és bármilyen backstop

(...)a nemzet katasztrofális feladását jelentené,

ezért ellen kell állni az EU-nak. A miniszterelnök pedig csak akadályozza a sikeres megállapodást.

May jelenlegi minisztereinek hozzáállása bizonytalan volt, eleinte közülük is többen hajlanak a lázadás felé. Ezt azzal tudta mérsékelni a kormányfő, hogy megígérte, az átmeneti vámunió nem maradhat tartós állapot. Penny Mordaunt, Jeremy Hunt és Raab részéről is felmerült a lázadás kérdése. Rajtuk kívül Davidsont, Mundellt, tehát a skót konzervatívokat szóba hozták a lázadással, ugyanis az észak-ír különleges státusz nem csak precedenst teremthet, hanem egyenlőtlen helyzetet a királyság részei között, okot adva az újabb skót függetlenségi népszavazásra.

_103830373_hi049896524_may_epa.jpg

Theresa Maynek 48 órája maradt arra, hogy megvalósítsa a mérsékelt Brexitet. (EPA)

Maynek szerdáig Emmanuel Macronnal és Angela Merkellel kell még egyeztetnie a brexit további sorsáról, miközben tegnap este a „pizza gyűlésen”, – egy pizza fölött beszélték meg minisztereivel (Dominic Raab, Jeremy Hunt, Michael Gove, Penny Mordaunt, Chris Grayling, Liz Truss, Andrea Leadsom and Geoffrey Cox) a kormányülésen követendő stratégiát, hiszen Maynek még van pár órája és egy esélye összehívni a kabinetet, majd lecsendesíteni a belső ellenzékét a holnapi EU-csúcs előtt.

Az igazság pillanata?

Philipp Hammond pénzügyminiszter szerint nagy gazdasági fellendülés várhat az országra, amennyiben sikerül a megállapodás. A létrejövő szerződés esetén akár 15,4 milliárd fontnyi felszabaduló pénzre számíthat az Egyesült Királyság. Egy új jelentés szerint viszont körülbelül 1 milliárd fontnyi EU-s támogatástól eshetnek el a helyi tanácsok a megállapodás késésével.

Azonban további reményre adhat okot, hogy - a kormány szerint - véget értek a megszorítások és 10 év után most növekedtek először jelentősen a bérek.

Akárhogy is teljesít a szárnyaló gazdaság, annak további sikereinek garantálása csak Mayen múlik. Ha sikerül nyélbe ütnie a backstopot az EU-val, akkor megmentheti az ország prosperitását, feláldozva azzal a szélsőségesek és az unionisták reményeit, akik kifejezetten szeretnék May-t „megbénítani”. Ugyanakkor Berlin és az EU külügyminiszterei szeretnék a megállapodást de nem fogadják el a britek terveit „minden áron” – ahogy Merkel fogalmazott. Az osztrák külügyminiszter szerint pedig a szerdai találkozón talán még nem jön el

az igazság pillanata.

 May ismerteti kormányának kilépési feltételeit az alsóházban: