Egy régi barátság kezdete: „Brexit” helyett „Backstop”?

EU vs. UK – sokadik menet

Bármennyire is Orbán Viktor kis hazánk brüsszeli sztárja, egyéb, sokkal fontosabb kérdésekről is döntött az EU Európa jövőjét illetően. Az Európai Unió és Nagy-Britannia megegyezett a távozás további feltételeiben. A részletekről Michel Barnier brit ügyekért felelős uniós biztos elöljáróban elárulta, hogy sikerült egy méltányos szerződést tető alá hozni. Az átmeneti időszakkal meghosszabbított kilépés dátuma így 2020. december 31. lesz.

_100540575_045714828-1_afp_mandate_to_rade.jpgNehéz mondatok előtt, könnyű reggeli után. (AFP)

A szerződés azonban úgy tűnik, hogy az észak-ír kérdésben még mindig csak kérdőjeleket hagy maga után. A brit miniszterelnöknek korábban már le kellett nyelnie a keserűpirulát, és elfogadnia, hogy az EU-val nem tud megegyezni a halászati jogok területén, ezáltal pedig támadási felületet nyújt az ellenzékének. A lázongó toryk May fejét akarják, a választói nyomás a képviselőkön pedig azt sugallja, hogy ez messze nem az a Brexit, amiben sokan reménykedtek. A nagyobb akadályt viszont hosszútávon az ír közös utazási övezet fogja jelenteni, valamint a kemény határ az észak-ír és ír oldalon. A Konzervatív Párt a 2017-es választásokon csak a DUP-val közös koalícióban tudott kormányerőként megmaradni, a DUP pedig hiába húzza az időt, egyszer a választói elé kell állnia a kemény határt sürgető konzervatívok politikája miatt, amely katasztrofális következményekkel járhat a szigeten. Mindkét oldalon elhangzott az új EU-s megoldás hivatalos neve, a backstop. Erre nehéz megfelelő kifejezést találni a magyarban, valahol az ütköző és az átmeneti megállás között van jelentésben. Viszont jól jellemzi a most kialakult helyzetet. A britek az új megállapodás szerint egészen 2064-ig hozzá fognak járulni az EU-s költségvetéshez. Ez arra mutat, hogy egy működőképes, „norvég modell” derenghet elő a végén a tárgyalásokból. A halászat és a költségvetés vitája viszont olyan konfliktus forrásokat jelentenek, amelyek hosszútávon még sok bajt okozhatnak, főleg ha a kitűzött 2020-as időpontig sem sikerül véglegesen megállapodnia a feleknek.

Minek köszönhető mégis akkor ez a „felhőtlen” hangulat? A március 22-én tartott EU csúcs előtt mindkét fél próbált kedvező gesztusokat tenni a másik felé. Így például a közös ellenségkép, az orosz fenyegetés miatt is a közös értékeket és az egymásra utalt helyzetet hangsúlyozták. Elvégre ez egy olyan ügy, ahol mindkét fél, az EU és az Egyesült Királyság érdeke is találkozik.

Az Európai Uniónak a legfőbb érdeke jelenleg a brit haderő benntartása. Ehhez pedig gesztusokra kényszerülnek a tagállamok, főleg miután May meggondolta magát és bejelentette, hogy

kivonja a briteket a közös irányítású EU-s védelmi erők kötelékéből.

Így a tagállamokra hárulnak az olyan feladatok, mint például a parancsnokság(ok) fenntartása. Ez pedig egy újabb kártyát jelentett May kezében az EU csúcson. Az unió ezért gyorsan nekiállt tehát a britek kegyeit keresni.

The Russians are in the pantry

Az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatban ítélték el a Novicsokos mérgezést, és szolidaritásukat fejezték ki a szigetországgal. Az uniós nyilatkozat szerint:

 “A vegyifegyverek használata bármely körülmény esetében teljesen elfogadhatatlan és mindannyiunk biztonságára veszélyt jelent. Bármely alkalmazása ezeknek a fegyvereknek egyértelműen megsérti a Vegyifegyver Tilalmi Egyezményt, a nemzetközi jogot, és aláássa a szabályokon alapuló nemzetközi rendet.”

Boris Johnson megköszönte a Twitteren az EU szolidaritását:

A mérgezés ügyében folyatott nyomozás egyébként tovább folytatódik. A Sky News bejelentése szerint ugyanis Szkripal lányának kölcsön autóját a hadsereg lefoglalta. A szürke furgont és tulajdonosát is Porton Downban vizsgálják.

Boris Johnson DW-nek adott interjúja szerint a mérgezések ügye nem csak az állampolgárok számára bizarr, hanem a nemzetközi kapcsolatokban is. A nyomozás lezártáig nem szolgáltathatnak ki bizonyítékokat, és megvárják a Genfből érkező szakértők független véleményét. Egészen odáig merészkedett  egy másik alkalommal a külügyminiszter, hogy azt találta mondani:

„Az oroszországi futball-világbajnokság olyan lesz Putyin számára, mint az 1936-os olimpiai játékok Adolf Hitler számára.”

skynews-alexander-yakovenko_4261868_tiltakozik_johnson_miatt.jpg

Alexander Jaovenko tiltakozott Boris Johnson kijelentései miatt (Sky News)

Viszont szerinte egyértelműek a Putyin és Oroszország által adott jelek, még ha (legjobb tudomásom szerint) nem is lehet egyelőre közvetlenül visszakövetni a mérget úgy, mint a Litvinyenko-ügyben. A brit kormány nem tárt bizonyítékot a világsajtó elé, Johnson szerint azonban nehéz más választ találni arra, hogyan juthatott vegyifegyver minőségű idegméreg a brit utcákra.

 

Johnsonnak teljességével magára kellett vállalnia külügyminiszterként ezt az ügyet. Egyrészt a miniszterelnök számára jelent most egy biztos alapot a brit belpolitikában a Szkripal-botrány, másrészt Johnson külügyminiszteri ázsióját növelheti az ügy sikeres diplomáciai kimenetele, azaz Oroszország elítélése. A botrány nem kizárt, hogy Putyin részéről is a még elvállalható konfliktusok közé sorolható. Hiszen a többszörösen elcsalt orosz választásokon aratott nagymértékű győzelmét a briteknek is megköszönte.Tehát azok az elemzések, amelyek Theresa May-t azzal vádolták, hogy az oroszok kezére játszik, végülis beteljesültek.

De mit mond mind erről otthon a baloldal? A Munkáspárt és a baloldali sajtó szerint kizárólag a toryknak köszönhető, hogy a brit közéletben ilyen mértékű befolyásra tettek szert az oroszok.  Egyes konzervatív politikusok ugyanis többszázezer font értékben fogadtak el adományt a Putyin-közeli orosz oligarcháktól. Az összeg körülbelül 3 millió fontra rúg, tehát egy milliárdnál is több adományt zsebeltek be a konzervatívok. Tehát, nem hiába kritizálják a kormányt a munkáspártiak (kivéve mondjuk John McDonell árnyminisztert) és Jeremy Corbyn, akivel ismét hatalmas vitában csapott össze az Alsóházban a miniszterelnök.

További repedések keletkezhetnek a konzervatív politikán a Lordok Házában és az Alsóházban zajló vita mentén. Ismét felröppent a „no deal” híre a Lordoknál, ez pedig megint elővetítette a népszerű rémképet: Amennyiben May kilépési tervezetét leszavazzák valamelyik házban, a jelenlegi brit kormány elbukik és újabb politikai válságba, előrehozott választásokhoz, vagy a népszavazás megismétléséhez vezethet.

Habár egyelőre úgy tűnik, ahogyan Putyin, úgy May is sokat nyert Szkripalék tragédiáján, messzemenő következtetéseket azonban kár lenne levonni a jelenlegi helyzetből. A pillanatnyi érdekeit mind az Egyesült Királyságnak, Oroszországnak, de még az EU-nak is kiszolgálta a mérgezés, amelyről még sokat fogunk hallani. Sz. Bíró Zoltán kiváló cikket írt az ÉS lapjain a gyilkossági kísérlet legvadabb forgatókönyveiről és az azt körülvevő orosz eseményekről. Azonban vitatható az a kijelentés, hogy a Boris Johnson vezette külügy az ország szavahihetőségét kockáztatná ezzel az üggyel. Ugyanis ameddig képes a konzervatív kormány a jelenlegi, erősen ködösítő álláspontot tartani, addig nem beszélhetünk többről, mint a politikai napirend kézben tartásáról. Johnson szavahihetősége pedig a Brexit-kampányban beígért, egészségügy heti 350 millió fontos támogatásával már rég elveszett.

Ezért is érdekes látni és követni, hogy egy végtelenül médiaszenzáció-hajhász politikus hogyan kezeli egy nagyhatalom külügyeit. Egyúttal pedig ez egy kivételes lehetőség arra, hogy „BoJo” visszaszerezze a szavazók bizalmát és a saját szavahihetőségét. Ez pedig a mérleg nyelve lehet a brit választók szemében, akik összeköthetik a belüggyel a sikeres külügyet, vagy a külügy bukását az egész Konzervatív Párt bukásával. A tanácsi (önkormányzati) választásokról készült YouGov-Times felmérések/közvéleménykutatások jelenleg az utóbbira engednek következtetni. Itt a vissza nem térő alkalom tehát, hogy a toryk bizonyítsanak!