A kiújult kampány rajtvonalánál I. - Dühödt levelek és Corbyn kémbotránya

sun_jc_universal_pictorial_press.jpg

Jeremy Corbyn a '80-as években (Sun JC / Universal Pictorial Press)

Nagyon úgy tűnik, hogy a jövő márciusi Brexitig hátramaradó egy év, egy nagy hosszúra nyúlt kampánnyá fog válni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a múlt héten a baloldali botrányoktól és a Soros-pénzektől volt hangos a média, ez a tendencia pedig folytatódni látszik. Fókuszban a brit bal és jobboldal egyre durvuló kampánya, amelynek legközelebbi tétje a május 3-án tartandó, helyi önkormányzati választások.

Soros és £100.000

Soros György az őt ért rágalmak után azt nyilatkozta a médiában, hogy sohasem titkolta az adakozását és indítékait Nagy-Britanniával kapcsolatban. Nagy-Britanniára a második otthonaként tekint, hiszen a szigetországban kezdhetett új életet a második világháborút követően. A jobboldali mocskolódó kampányt nem vette komolyan, hiszen állítása szerint nem sikerült érveket felhozni ellene. Ezután további 100.000 fonttal támogatta a Brexit-ellenes Best for Britain csoportot, melyet adakozással kíván a Nyílt Társadalom Alapítvány összegyűjteni a csoport számára. A Best for Britain vezetője, Eloise Todd is nyilatkozott az ügyben:

Demokráciában élünk, és a szólásszabadsághoz való jog értékes. A jobboldal egyes elemei úgy tűnik, nem értenek ezzel egyet. Az Egyesült Királyság és az EU jövője még nem zárult le, még jöhet egy szavazás, és az ország lakosai megérdemlik, hogy tudják az igazságot, és azt, hogy milyen válaszlehetőségek vannak a tárgyalóasztalon. Ebből az egyik, hogy maradunk és vezető szerepet vállalunk az EU-ban (…)”

 Az ügy pikantériája, hogy a Sorost „lebuktató” cikket a Daily Mailnél az a Nick Timothy írta, aki Theresa May kabinetfőnöke volt, és akit a Politico a Brexitet befolyásoló legfontosabb 40 személy listáján szerepeltetett.

Dühödt levelek a Munkáspártnak, és Jeremy Corbyn kémbotránya

egy_kartotekon_czech_state_security_archive.jpgA médiában megjelent állítólagos bizonyíték Corbyn beszervezésére (CT24)

A britek bent maradása akármennyire esélytelennek is tűnik, egyelőre nem csak Soros György kívánsága. Ebben az évben ugyanis nem csak a Brexit megállítását követelők adtak hangot elégedetlenségüknek, hanem azok a szavazók is, akik egyben a kilépést vezérlő toryk legnagyobb ellenfeleinek, a Munkáspártnak adták tavaly a voksaikat. Az elmúlt napokban ugyanis 17.000-nél is több dühös emailt kapott a Munkáspárt, melyekben a szavazóik azt követelik, hogy a párt igenis tűzze zászlajára a Brexit megállítását. Corbynék egyelőre hajthatatlan, hiszen a Munkáspárt szilárd álláspontja, hogy nincs szükség második népszavazásra, és a Brexit – bizonyos feltételek mellett – kivitelezhető. A botránynak a Munkáspárt belső sorai adtak hangot, elsősorban Heidi Alexander, aki azt nyilatkozta, hogy „ez az ügy már nem söpörhető a szőnyeg alá” és, hogy hiába vitáznak erről a párt országos szervezetei, az ötletet a szeptemberi pártgyűlésen egyszerűen sutba dobták

hufington_post_reuters_toby_melville_heidi_alexander.jpeg

Heidi Alexander szerint nem lehet a botrányt a szőnyeg alá söpörni (Toby Melville / Reuters)

A Jeremy Corbyn vezette pártnak van is miről vitáznia, hiszen egy új népszavazás kétélű kardként vethet véget a toryk uralmának, vagy az egész Munkáspártnak abban az esetben, ha ismét a kilépők szavazata kerülne megerősítésre.

A párt egyelőre azonban a gyenge és tétlen óriásnak bizonyul. Nehezítik a körülményeit a Corbynról felröppent hír is, mely szerint Thatcher idejében egy csehszlovák hírszerzésnek szivárogtatott bizalmas információkat. Egy cseh származású kém, bizonyos Ján Sarkocy nyilatkozott a CT24 lapnak, és azt állította, hogy többször is találkozott Corbynnal az Alsóházban. A Munkáspárt vezetőjének a neve több dokumentumban is előkerült, amelyekről a Sun és egyéb bulvárlapok jelentettek meg. A párt szóvivője Scetlana Ptacnikovát, a Cseh Biztonsági Erők Levéltár igazgatóját idézte, aki tisztázta a helyzetet és közölte, hogy Corbynt nem regisztrálták a beszervezettek között, és a papírok nem a levéltárból származnak. A botrányt próbálták a konzervatívok minél inkább kihasználni, hiszen ez lehetett az egyetlen olyan konkrétum, ami külső forrásból érkezett és szilárdabb alapokon áll, mint azok az összeesküvés elméletek, amelyek alapján kommunistának tekintik Corbynt. Ben Bradley, a konzervatívok egyik vezetője tweetjében reagált a kiszivárgott hírekre, azonban rágalmazás miatti gyanú felmerülése után és a bizonyítékok híján kénytelen volt levenni a konzervatív képviselő a tweetet.

 tweets_owen_jones.JPG

A szóban forgó tweet (Twitter / Guardian)

Theresa May reakciója senkit nem lepett meg. A brit miniszterelnök szerint fontos, hogy

 „az egyes képviselőket felelősségre lehessen vonni a múltbeli tevékenységeik miatt, de az is fontos, hogy az efféle gyanúk eloszlatására egy képviselő átláthatósággal és nyitottsággal készüljön fel”.

Nem volt ilyen finomkodó Gavin Williamson, védelmi miniszter reakciója, aki az nyilatkozta, hogy Corbyn tevékenysége árulás volt, és a Munkáspárt vezetője megbízhatatlan.

oh_jc.jpg

Vajon hibázott-e annyit Corbyn, hogy May ódát énekeljen neki? (a Political Bible paródiája)