Davosból Pekingbe - May tavaszi küzdelme

tump.jpg

(Theresa May és Donald Trump kézfogása. A különleges kapcsolat. Kép: Getty Images)

 

Reményekkel teli várakozással tekintettek a nemzetközi szereplők a január végén, Davosban tartott világgazdasági konferenciára (World Economic Forum). Különösen fontos volt ez a hétvége Theresa May és Donald Trump számára. A tavalyi köhögős, papír-elejtős választási beszédjéről ismert brit kormányfő végre egy normális, sőt, jelentős és komoly beszédet tudott prezentálni. A globalizációra helyezte mondandójában a hangsúlyt, és azt ígérte a fórumon, hogy Nagy-Britannia elsőszámú, kiemelkedő kereskedelmi hatalommá válik a Brexitet követően. Azonban azt is megjegyezte, hogy a globalizáció félelmet kelthet az emberekben, és az elmúlt években negatív hívószóvá változott. A kereskedelem motorját ezért elsősorban a szabadkereskedelemben látja May.

A davosi csúcson a kormányfőnek alkalma nyílt az amerikai elnökkel személyesen is tárgyalni. Donald Trump korábban a Britain First napirendjét támogató videót tett közzé az egyik közösségi média oldalon, amelyben feltehetőleg muszlim fiatalok garázdálkodnak Londonban.

Trump egy ITV-ben adott interjúban elmondta, hogy félreértés történt, ugyanis nem ismerte sem a szervezetet, sem a videó forrását. A brit sajtóban Donald Trump negatív fogadtatást kapott, sőt olyan pletykák is felreppentek mely szerint egyáltalán nem akarja meglátogatni a briteket. Ez nagy problémát jelentett Maynek, ugyanis a kormány újabb országtól szigetelődött volna el. A miniszterelnök számára végül sikerrel végződött a találkozó. A zárt ajtók mögött állítólag meggyőzően érvelt az Egyesült Királyság és Egyesült Államok kapcsolatának fontosságáról. Ezt megerősítette a sajtó felé mutatott látszat, hiszen Trump készséges partnernek mutatkozott a nyilvánosság előtt, bocsánatot is kért korábbi kijelentései miatt. A tárgyalást megelőzően az újságíróknak csak a katonai együttműködést említette, később pedig már ígéretet tett egy USA–Egyesült Királyság kereskedelmi egyezményre.  Azonban kérdéses, hogy ez meg is valósul-e annak fényében, hogy Trump Davosban erős fellépést sürgetett az európai kereskedelemi partnerek ellen, amelyek nem tartják be a kereskedelemben a fair play szabályait – jelentsen ez bármit az amerikai elnök szemléletében. Az Independent kihangsúlyozza, hogy a találkozó leginkább May belpolitikai győzelme, vagy legalább átmeneti megnyugvást jelentő tünetkezelés volt,  mivel otthon Boris Johnson és a konzervatívok puccsa várhatja a kormányfőt. Johnson már a találkozót megelőzően is kompromittálta kijelentéseivel Mayt, amelyet May kényszerült pozitív köntösbe csavarni. Johnson hangot adott aggodalmainak az Egyesült Királyságot érő kilátásban lévő retorziók miatt, amelyeket a kilépési tárgyalások tartogathatnak. A második világháborús büntetés nem a briteknek való – így is összefoglalható Johnson mondanivalója. May viszont kényszerből, vagy a nélkül kiállt a kijelentések mellett, mely szerint a szigetország kedvező feltételeket vár az EU-tól. Jeremy Corbyn, egyszerűen valótlannak nevezte May beszédét és politikáját. Szerinte az ország megosztottsága miatt nem lehet egységes brit törekvésről beszélni.

Az Európai Uniónak mindösszesen két percbe tellett, hogy megállapodjon a britekkel kötendő kereskedelmi egyezmény kritériumainak elfogadásáról. A kilépést követő átmeneti időszakban (2019. 03. 29 – 2020. 12. 31) a szigetországnak meg kell felelnie az EU által kiszabott összes feltételnek. Amennyiben nem sikerül megállapodniuk a kereskedelmi egyezményről, akkor ez az időszak eltarthat akár 2021-ig is.

theresa-may-xi-jinping-reuters_650x400_81517557019.jpg

"Aunty May" látogatása Kínában. (Kép: Getty Images)

A miniszterelnök ismételten a célkeresztbe került a davosi hazatérés után. Kínába kellett látogatnia, hogy kereskedelmi partnereket találjon a Brexit utáni Nagy-Britannia számára. Az angol képviselők még útközben hátbaszúrták. A pletykák szerint May már készen áll a lemondásra. Azonban a kínai út során megerősítette May, hogy marad pozíciójában és nem áll szándékában megfutamodni. („I’m not a quitter”). Kijelentette, hogy mindent megtesz a „brit álom” megvalósításáért. A bizalom megtartása viszont nem sikerült Maynek. Amilyen gyorsan szert tett a davosi előnyre, olyan gyorsan esett szét az erős és stabil összkép. Még Davos során napvilágot láttak a kiszivárgott jelentések, amelyeket a kormány rendelt a lehetséges Brexit forgatókönyvek esetére, hogy tisztában legyen a kabinet a döntés lehetséges következményeivel. A kilépés mind a négy esetében 5%-os vagy súlyosabb GDP növekedés visszaesésével kellett számolniuk a briteknek. A kiszivárgott jelentés ugyan remek meggyőző erővel bír a sajtóban, de May további tárgyalási pozícióját lehetetlenítette el. Így fordulhatott elő az a pletyka is, mely szerint Angela Merkellel folytatott beszélgetésük komikusan ért véget, mivel a brit kormányfő várt kezdeményezést a német kancellártól.

politics-691623_getty_images.jpg

May vagy Merkel? Ki fog előbb ajánlat tételre kényszerülni? Van egy tippünk. (Kép: Reuters)

 

A jövőt tekintve úgy tűnik, hogy May bármit tesz, - akár belpolitikai válságkezelésről legyen szó, vagy átmeneti külpolitikai sikerekről -  az ellenségeivel való leszámolás elhalasztása nem tett jót a kormánynak. A Kínában csak "May-néninek" nevezett miniszterelnökre még számos kihívás vár, ha helyre akarja állítani a választáskor beígért "erős és stabil" ("strong & stable") vezetést.